Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αρχαιοπτέρυξ


Share
Fossil of complete Archaeopteryx, including indentations of feathers on wings and tail.
ο Αρχαιοπτέρυξ του Βερολίνου
O Αρχαιοπτέρυξ που μερικές φορές αναφέρεται με το γερμανικό του όνομα Urvogel (πρώτο πουλί) είναι το πιο πρώιμο και πρωτόγονο πουλί που είναι γνωστό.

Ο Αρχαιοπτέρυξ ζούσε στην ύστερη Ιουρασική περίοδο περίπου 148-150 εκ.χρόνια πριν στην σημερινή Νότια Γερμανία σε μια επόχη που η Ευρώπη ήταν ένα αρχιπέλαγος από νησιά σε μιά ριχή,τροπική θάλασσα πολύ πιο κοντά στον ισημερινό από ότι είναι τώρα.

Το σχήμα του ήταν παρόμοιο με τη σημερινή καρακάξα και πιθανώς είχε το μέγεθος ενός γερακιού.Μπορούσε να φτάσει το μισό μέτρο μήκος.Παρά το μικρό του μέγεθος,τις μεγάλες φτερούγες και την ικανότητά του να πετάει ή να αιωρείται στον αέρα,ο αρχαιοπτέρυγας είχε περισσότερα κοινά με τους μικρούς θηρόποδες δεινόσαυρους από ότι με τα σημερινά πουλιά.

 Ιδιαίτερα με τον δεινονυχόσαυρο είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως σαγόνια με κοφτερά δόντια,τρία δάχτυλα με νύχια,μια μακρυά οστέινη ουρά,μακρύ το δεύτερο νύχι ('το νύχι που σκοτώνει'),φτερά τα οποία υπονοούν ότι είχε ομοιοθερμία και άλλα διάφορα σκελετικά χαρακτηριστικά.Τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάνουν τον Αρχαιοπτέρυγα ένα καθαρό μεταβατικό απολίθωμα από τους δεινόσαυρους στα πουλιά.Συνεπώς ο Αρχαιοπτέρυγας παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εξέλιξη των πουλιών αλλά και στην εξέλιξη των δεινοσαύρων.Το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα δεινοσαύρου ανακοινώθηκε το 1861,μόνο δύο χρόνια μετά την έκδοση της 'εξέλιξης των ειδών' του Τσαρλς Ντάργουιν και ήταν ένα στοιχείο κλειδί στη συζήτηση για την εξέλιξη.Με τα χρόνια βρέθηκαν ακόμη 9 απολιθώματα Αρχαιοπτέρυγα.Παρά τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτά τα απολιθώματα,οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι υπήρχε μόνο ένα είδος.Αλλά αυτό ακόμα αμφισβητείται.


Πολλά από αυτά τα απολιθώματα έχουν και αποτυπώματα φτερών που είναι από τα αρχαιότερα στοιχεία ύπαρξης τέτοιων χαρακτηριστικών. Επιπλέον,επειδή αυτά τα φτερά είναι εξελιγμένα (φτερά πτήσης) δείχνει ότι η εξέλιξη των φτερών έγινε πριν την Ύστερη Ιουρασική Περίοδο. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου