Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μαρσιποφόρο λιοντάρι


Share

Thylacoleo skeleton in Naracoorte Caves
σκελετός μαρσιποφόρου λιονταριού
Το μαρσιποφόρο λιοντάρι (Thylacoleo carnifex) ήταν ένα μεγάλο σαρκοβόρο θηλαστικό που έζησε  κατά την Πλειστόκαινο εποχή.Ήταν δεινός κυνηγός αλλά μάλλον αργός και επιτίθονταν στήνοντας ενέδρα,π.χ. πάνω σε δέντρα.  Παρά το όνομά του,δεν ήταν λιοντάρι αλλά συγγενικό ζώο των καγγουρώ και των κοάλα.Απολιθώματά του βρέθηκαν σε ολόκληρη την Αυστραλία.

κρανίο μαρσιποφόρου λιονταριού
Ήταν το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο που έζησε ποτέ στην Αυστράλια,αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα μαρσιποφόρα σαρκοφάγα σε όλο τον κόσμο.Μετρήσεις που έγιναν σε σκελετούς που έχουν βρεθεί έδειξαν ότι κατά μέσο όρο ζύγιζε από 100-130 ,έφτανε σε ύψος (μέχρι τον ώμο) τα 75 εκατοστά και το 1,50 μέτρο σε μήκος,από το κεφάλι μέχρι την ουρά.Παρ'όλα αυτά άτομα βαρύτερα από 160 κιλά μπορεί να μην ήταν και τόσο σπάνια.Αυτά τα στοιχεία το κάνουν συγκρίσημο στο μέγεθος με τις σημερινές τίγρεις και τα λιοντάρια.

Το ζώο ήταν εξαιρετικά εύσωμο και διέθετε  τέσσερις πολύ ισχυρούς κοπτήρες  με τους οποίους συνέθλιβε το λαιμό τον θυμάτων του.Επίσης είχε την ικανότητα να μαζεύει τα νύχια του προς τα μέσα,φαινόμενο μοναδικό για μαρσιποφόρο ζώο, για να προστατεύει από τις σκληρές επιφάνειες,




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου