Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο μαλλιαρός ρινόκερος


Share
 μαλλιαρός ρινόκερος

O μαλλιαρός ή τριχωτός ρινόκερος (Coelodonta antiquitatis) είναι ένα εξαφανισμένο είδος ρινόκερου γηγενές στη βόρεια στέπα της Ευρασίας που έζησε κατά τη διάρκεια της  Πλειστόκαινου εποχής και επέζησε της τελευταίας παγετώδους περιόδου. Το όνομα του γένους Coelodonta σημαίνει "δόντι ,κοιλότητα". Ο μαλλιαρός ρινόκερος ήταν μέλος της 'γιγάντιας πανίδας' (megafauna) της Πλειστόκαινου.

Ένας ενήλικος μαλλιαρός ρινόκερος είχε 3,7 μέτρα  μήκος και ζύγιζε 2 έως 3 τόνους κατά μέσο όρο αλλά πιθανόν  μπορούσε να φτάσει  τα  4,3 έως 4,4 μέτρα ,μέγιστο μήκος. Αυτό είναι λίγο  περισσότερο από το σύγχρονο λευκό ρινόκερο. Ο μαλλιαρός ρινόκερος  μπορούσε να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος.Τα δύο κέρατα στο κρανίο του ήταν φτιαγμένα από κερατίνη.Το πρόσθιο κέρας ήταν 1 μέτρο  στο μήκος,ενώ το  μικρότερο κέρατο ήταν ανάμεσα στα μάτια του. Είχε παχύ, μακρύ τρίχωμα, μικρά αυτιά,κοντά,παχιά πόδια, και ένα κοντόχοντρο σώμα.Τοιχογραφίες σε σπηλιές δείχνουν μια φαρδιά σκούρα λωρίδα ανάμεσα στα εμπρός και πίσω πόδια, αλλά η λωρίδα αυτή δεν απεικονίζεται σε όλες τις τοιχογραφίες και η ταυτοποίησή των ρινόκερων αυτών   ως μαλλιαρών  είναι αβέβαιη. Ο μαλλιαρός ρινόκερος χρησιμοποιούσε τα κέρατά του για να καθαρίζει το χιόνι που κάλυπτε  τη βλάστηση για να φάει το χειμώνα. Επίσης θεωρείται ότι  χρησιμοποιούσε τα κέρατά του για αμυντικούς σκοπούς και για να προσελκύσει τους συντρόφους.
 
ομοίωμα τριχωτού ρινόκερου στο μουσείο Κρασναγιάρσκ (Krasnoyarsk) στη Ρωσία
Ως το τελευταίο μέλος της γενεαλογίας των  ρινόκερων της Πλειστόκαινου ,ο μαλλιαρός ρινόκερος ήταν πολύ καλά προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του.Τα κοντόχοντρα άκρα και το παχύ τρίχωμα του ζώου το έκαναν πολύ καλά προσαρμοσμένο στο περιβάλλον της στέπας και της τούνδρας που επικρατούσε σε ολόκληρη την  Παλαιαρκτική ζώνη κατά τη διάρκεια των παγετώνων της Πλειστόκαινου.To  γεωγραφικό φάσμα που ζούσε ο ρινόκερος διαστέλονταν  και συστέλονταν σύμφωνα  με τους εναλλασσόμενους κρύους και ζεστούς κύκλους, αναγκάζοντας τους πληθυσμούς να μεταναστεύσουν καθώς οι παγετώνες υποχωρούσαν. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ρινόκερων, το σχήμα του σώματος του μαλλιαρού ρινόκερου ήταν προσκολλημένο στη συντηρητική μορφολογία, σαν τους πρώτους ρινόκερους που συναντώνται στα τέλη της Ηώκαινου. Ο στενός του συγγενής,το Ελασμοθηρίον, ζούσε  σε μια πιο νότια περιοχή.
η παλαιαρκτική ζώνη




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου