Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μεγαλόκερος-το γιγάντιο ελάφι


Share


Ο Μεγαλόκερος ή ιρλανδική άλκη είναι το μεγαλύτερο ελάφι στην ιστορία. Όπως ένα μεγάλο ελάφι,τα κέρατά του είχαν άνοιγμα μέχρι 3,5 μ από άκρη σε άκρη. Έζησε στην Ευρώπη και σε ένα μεγάλο μέρος της Ασίας για μισό εκατομμύριο χρόνια μέχρι σχετικά πρόσφατα  πριν την εξαφάνισή του και είναι συχνά γνωστό ως "ιρλανδικό ελάφι» εξαιτίας των άφθονων ευρημάτων που βρέθηκαν σε τυρφώνες στην Ιρλανδία.

σκελετός Μεγαλόκερου
Το γιγάντιο ελάφι μπορεί να φτάσει στο ύψος τα 2,2 μ, στην περίπτωση των αρσενικών,τα οποία ήταν σημαντικά ψηλότερα και από τους μεγαλύτερους ταράνδους μους. Ήταν ένα είδος με ισχυρό φυλετικό διμορφισμό, καθώς τα θηλυκά ήταν σημαντικά μικρότερα και λεπτότερα από ό,τι τα αρσενικά, και επιπλέον δεν είχαν κέρατα.


Τα ζώα αυτά έβριθαν σε μέρη που υπήρχε άφθονη χλόη και θάμνοι στις μεγάλες κρύες πεδιάδες που κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας κατά τη διάρκεια του Πλειστοκαίνου.

Τα κέρατα ήταν τόσο μεγάλα ώστε  απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου με αποτέλεσμα σε περιόδους μεγάλων ελλείψεων να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οστεοπόρωσης στις αρσενικές άλκες και η θνησιμότητα ήταν αυξημένη.

κέρατα μεγαλόκερου


Αυτό το εντυπωσιακό ζώο εξαφανίστηκε μόνο πριν από 7.000 χρόνια κυρίως εξαιτίας αλλαγών στον τομέα της γεωργίας που προκλήθηκαν από τους αγρότες της Νεολιθικής εποχής στη Ρωσία.

Share

3 σχόλια: