Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο Βαρυόνυχας,ένας δεινόσαυρος ψαράς


Share

ο Βαρυόνυχας,ένας ψαροφάγος δεινόσαυρος

Όπως λέει και το όνομά του ο Βαρυόνυχας είχε βαριά νύχια που έφταναν σε μήκος τα 35 εκατοστά.Σκότωνε καρφώνοντας τα φοβερά νύχια του στα θυμάτα του και στη συνέχεια ξέσκιζε το δέρμα τους. Ήταν από τους λίγους χερσαίους δεινόσαυρους που τρεφόταν κυρίως με ψάρια.

Ο μακρύς λαιμός ήταν μάλλον άκαμπτος και δεν είχε το σχήμα S όπως σε πολλά άλλα θηρόποδα. Το κρανίο ήταν σε οξεία γωνία σε σχέση με το σώμα του και όχι στην ευθεία όπως συνηθιζόταν σε παρόμοιους δεινόσαυρους. Τα μεγάλα σαγόνια ήταν στην εμφάνιση σαν των κροκοδείλων και είχαν 96 δόντια,σχεδόν τα διπλά από ότι ο Τυρρανόσαυρος.Τα 64 από αυτά τα δόντια βρίσκονταν στην κάτω γνάθο και τα 32 στην άνω. Είναι πιθανό ότι η μύτη του είχε μια μικρή κορυφογραμμή. Η άνω γνάθος σχημάτιζε μια οξεία γωνία κοντά στο ρύγχος, ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε κροκόδειλους και βοηθά στο να αποτρέπει στο θήραμα να διαφύγει.

σκελετός βαρυόνυχα



Ο Βαρυόνυχας ήταν περίπου 9 μέτρα σε μήκος,4 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε σχεδόν δύο τόνους. Από τα χαρακτηριστικά του,τα κροκοδείλια σαγόνια του και τον μεγάλο αριθμό πριονοτών δοντιών ,φαίνεται ότι τρεφόταν κυρίως με ψάρια.Αυτό επιβεβαιώθηκε ύστερα από την ανακάλυψη απολιθωμένων λεπιών και κοκκάλων ψαριών μέσα σε σκελετό Βαριόνυχα.



Πιθανολογείται ότι έπιανε τα ψάρια όπως σήμερα οι αρκούδες Γκίζλι : καθόταν στα πίσω πόδια δίπλα στο νερό και κουνούσε τα τεράστια νύχια του μέσα σ'αυτό μέχρι να γατζώσει κάποιο ψάρι.

Ζούσε σε αυτό που σήμερα είναι Ευρώπη πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια στο Κρητιδικό και ήταν συγγενής του Σπινόσαυρου.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου