Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Είχε ο τυραννόσαυρος φτερά;


Share



Πιθανώς ναι, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Όταν γίνονταν ενήλικες, τα φτερά εξαφανίζονταν σχεδόν εντελώς και έμεναν μόνο σε μερικά σημεία  κάτω από το βραχίονα στη μασχάλη και άλλες μικρές περιοχές της πλάτης.

 Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φτερά χρειάζονταν στον μικρό T.REX για να τον κρατούν ζεστό.Αυτά θα ήταν ένα λεπτό στρώμα  σαν χνούδι. Όταν ο T.REX ενηλικιωνόταν ,ο  τεράστιος όγκος τους θα ήταν από μόνος του ικανός να κρατήσει τη θερμότητα αποτελεσματικά.Σε γενικές γραμμές,οι  πιο ογκώδεις οργανισμοί διατηρούν καλύτερα τη θερμότητα. Ένας μεγάλος τυραννόσαυρος σίγουρα δεν χρειαζόταν φτερά για να ζεσταθεί ειδικά σε μια εποχή που πιστεύεται ότι η μέση θερμοκρασία στη Γη ήταν περίπου 6 βαθμούς υψηλότερη από ό, τι σήμερα. Για παράδειγμα, το σώμα των σύγχρονων ελεφάντων παράγει ένα μεγάλο ποσό θερμότητας, αν προσθέσετε και ένα θερμό κλίμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να αποβληθεί η επιπλεόν θερμότητα όταν υπάρχει ένα στρώμα μόνωσης ,είτε από φτερά ή μαλλιά. Λοιπόν, αν έχετε  δει ποτέ το Τζιουράσικ Πάρκ (Ιουρασσικό πάρκο) του Steven Spielberg ,εκτός από ότι η ταινία θα έπρεπε να ονομάζεται "Κρητιδικό Πάρκο» από τον T.Rex λείπουν μερικά φτερά.

 Αλλά γιατί θεωρούν οι επιστήμονες  ότι οι τυραννόσαυροι είχαν φτερά; Η θεωρία ότι ο T.Rex ίσως είχε φτερά δεν διατυπώθηκε αυθόρμητα όταν ξύπνησε ένα πρωί ένας παλαιοντολόγος. Η ιδέα ότι ο «τύραννος της σαυροειδών" είχε φτερά προτάθηκε ύστερα από την ανακάλυψη στην Κίνα των λειψάνων ενός προγόνου που ήταν γεμάτος φτερά.Ονομάστηκε «Yutyrannus Huali" ή Yutyrannus του οποίου το όνομα σημαίνει «τύραννος με όμορφα φτερά." Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο Dilong, ένας δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε το 2004 που σχετίζεται επίσης με τον T.Rex (είναι της ίδιας οικογένειας). Αυτό ήταν επίσης καλυμμένος με φτερά. Ο τυραννόσαυρος, ο βελοσιράπτορας, ο Ντιλονγκ, ο Yutyrannus, και πολλοί άλλοι ... προφανώς τα φτερά ήταν πολύ πιο συχνά στους  προϊστορικούς σαρκοφάγους δεινόσαυρους από ό, τι νομίζουμε.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου