Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ο Βροντόρνις


Share

βροντόρνις με ένα θήραμά του
Ένα φοβερό σαρκοφάγο πτηνό και το μεγαλύτερο όλων των εποχών ήταν ο Βροντόρνις (Brontornis burmeisteri). Αυτό το πουλί άνηκε στην  οικογένεια Βροντορνίθων και ανταγωνιζόνταν σε μέγεθος άλλα προϊστορικά πουλιά, όπως το Τρομοπούλι ή τον Δρομόρνι γνωστό και ως «πουλί ελέφαντας».

Ο Βροντόρνις κατατάχθηκε αρχικά στην υποοικογένεια των Τρομοπουλιών επειδή τα φυσικά χαρακτηριστικά τους ήταν παρόμοια, μεγάλο μέγεθος και επιθετικός τρόπος ζωής ,αλλά και επείδή είχε μεγάλη και στιβαρή μορφή.

Είχε ύψος σχεδόν 3 μέτρα και το βάρος του θα μπορούσε να φθάσει τα 500 κιλά. Είχε δυνατά πόδια,με τα οποία μπορούσε να σχίσει το δέρμα των θηραμάτων του με ένα μόνο χτύπημα. Για να πάρετε μια ιδέα δείτε το πουλί Κασσουάριος που ζει σήμερα στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα και μοιάζει με προϊστορικό.Μπορεί να σκοτώσει τους ανθρώπους με τα νύχια του. Έχει σχεδόν το μισό μέγεθος του Βροντόρνι και είναι φυτοφάγο.

το πουλί Κασσουάριος
Το προϊστορικό πουλί έζησε σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Παταγονία στη Νότια Αμερική. Λόγω του όγκου του, είναι πιθανό να είχε πιθανώς θήρευε με ενέδρες είτε και κυνηγούσε τα θηράματά του, πηδώντας πάνω τους και τα έριχνε κάτω με ένα δυνατό χτύπημα μετά από σύντομη καταδίωξη.
Ήταν το κυρίαρχο σαρκοφάγο κατά τη διάρκεια της Μειόκαινου στην Παταγονία, και μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και μεγάλα ζώα όπως ελέφαντες και μαρσιποφόρους μαχαιρόδοντες.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου