Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ο τυραννόσαυρος


Share

τυραννόσαυρος
Ο Τυρρανόσαυρος Ρέξ ή βασιλικός τυραννόσαυρος ήταν ένας μεγάλος,σαρκοβόρος δεινόσαυρος,η φονική μηχανή της Κρητιδικής Περιόδου .Έζησε πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια στη βορειοδυτική Αμερική.Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ενα τεράστιο κρανίο εξοπλισμένο με κοφτερά σαν νυστέρια δόντια και ισχυρούς μυς με τα οποία συνέθλιβε τα κόκκαλα των θυμάτων του.

Το κρανίο του ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο σε σχέση με το σώμα του και το εξισορροπούσε με μια μακρυά ,βαριά ουρά.Τα σαγόνια του ήταν τόσο μυώδη και ισχυρά και τα δόντια του τόσο κοφτερά που μπορούσε με ευκολία να σκοτώσει και να τεμαχίσει άλλους δεινόσαυρους που έπεφταν θύμα του.Τα μπροστινά του πόδια ήταν αρκετά μικρά και φαινόντουσαν ατροφικά,όμως είχαν εξαιρετική δύναμη παρά το μικρό μέγεθός τους.
κρανίο τυραννόσαυρου
Ο τυρρανόσαυρος ρέξ έφτανε σε ύψος τα 4,5 μέτρα και βάρος τους 7 τόννους.


Οι τυραννόσαυροι στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα αλλά πολλά είδη δεινοσαύρων πολύ συγγενικά μεταξύ τους,οι ονομαζόμενοι τυραννοσαυρίδες.Ο τυραννόσαυρος ρέξ ήταν ο μεγαλύτερος από τους τυραννοσαυρίδες και ο πιο επιθετικός.Οι τυραννοσαυρίδες ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία δεινοσαύρων τα θηρόποδα τα οποία ,άλλα ήταν πολύ μικρά σε μέγεθος σαν κότα και αλλά αρκετά μεγαλύτερα από τον τυραννόσαυρο.

ζευγάρι τυραννοσαύρων στο κυνήγι
Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχει διαφωνία για το αν ο τυραννόσαυρος ήταν κυνηγός ή τρεφόταν με ψοφίμια.Η απάντηση είναι ότι μάλλον ήταν και τα δύο,όπως τα σημερινά λιοντάρια και οι ύαινες.

Για πολύ καιρό πιστευόταν ότι ήταν ο μεγαλύτερος αρπακτικός δεινόσαυρος,μέχρι την ανακάλυψη οστών άλλων μεγαλύτερων σαρκοβόρων δεινοσαύρων όπως ο καρχαροδοντόσαυρος,ο γιγαντόσαυρος και ο σπινόσαυρος.

Share

2 σχόλια:

  1. ΜΑ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ ΡΕΞ ΕΙΧΕ ΜΩΡΑ! ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ! ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ! ΜΑ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ! ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντικές πληροφορίες μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή